Stad gonst van de activiteiten

Het weekend van 13, 14 en 15 september sluit het evenementenseizoen af in Haarlem. En hoe: de stad gonst die dagen van de activiteiten. Zo zijn er de Open Monumentendagen, Stad als Podium, waarin de culturele podia hun programma voor het komend seizoen presenteren, het Jopen Festival wordt weer gehouden en, last but not least, op 13, 14 en 15 september zal er weer een bloementapijt op de Grote Markt liggen. Kortom, een weekend vol cultuur. Kijk voor het hele programma op Haarlem.nl. In deze nieuwsbrief verder o.a. een impressie van Haarlem Culinair dat alweer een tijdje achter ons ligt. Het evenement laat zien dat Haarlem ook op culinair gebied een prominente plek in de regio en ver daarbuiten inneemt. Voorts namen we een kijkje in de Nassaustraat. Deze 'verbinding' tussen het Nassauplein en de Kruisstraat kent mooie pareltjes. Onze verslaggever Jaap Bonkenburg ging er een kijkje nemen.

‘Je doet het niet alleen’

Maroesja van de Ven is sinds enige tijd penningmeester in het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem. Samen met haar man Axel is ze bijna vier jaar eigenaar van Restaurant Scampi in de Kleine Houtstraat. “Het bevalt super in Haarlem. Het is in mijn ogen de beste horecastad van Nederland. Veel restaurants, veel uitgaansgelegenheden plus lekker gezellig en overzichtelijk”. Scampi heeft zich ontpopt tot een populair restaurant met een Frans-Mediterrane keuken. Bij de site www.iens.nl staat Scampi in de top 3 van Nederland in het rijtje restaurants met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Maroesja van de Ven van restaurant Scampi is tevens
penningmeester van de Kon.Horeca Ned. afdeling Haarlem.

Samenwerken. Dat is volgens Maroesja belangrijk. “Je kunt het als ondernemer niet alleen, dus toen ik gevraagd werd om penningmeester te worden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb een boekhoudkundige achtergrond. Dat was natuurlijk een vereiste voor deze functie. Daarnaast biedt het mij de mogelijkheid contact te hebben met collega-ondernemers. Dat geldt eveneens voor de Kleine Houtstraat. We hebben een actieve straatvereniging waar de meeste ondernemers lid van zijn. Tijdens Haarlem Jazz & More worden er altijd allerlei activiteiten georganiseerd, dat is elk jaar een groot succes. Het was reuze druk in onze straat. Meer publiek betekent nu eenmaal meer omzet.”

Meer kansen voor bedrijfsleven na verbouwing grote zaal Philharmonie

De laatste schroeven worden in de vloer gedraaid, de laatste gaatjes geboord. De verbouwing van de grote zaal van de Philharmonie bevindt zich in een afrondende fase. “Binnen de tijd en binnen het budget”, zegt directeur Jaap Lampe. Een belangrijk onderdeel is de bewegende vloer in de zaal. Bij voorstellingen staat hij schuin, bij congressen of optredens van popgroepen verdwijnen de 750 stoelen en komt de vloer vrijwel vlak te liggen. Jaap Lampe: “Onze zakelijk directeur Maria Hansen heeft het hele proces begeleid. De mogelijkheden om de zaal te gebruiken zijn enorm vergroot. We kunnen nu nóg grotere bijeenkomsten en congressen organiseren. Of dinershows voor het bedrijfsleven. Daarnaast kunnen we de grote zaal intiem maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld maandag 23 september als in de Grote Zaal de talkshow NV Haarlem wordt georganiseerd”. De verbouwing heeft een kleine drie maanden in beslag genomen. De officiële opening is in het weekeinde van 21 en 22 september.

Directeur Jaap Lampe van de Philharmonie in de Grote Zaal. Met de nieuwe beweegbare vloer worden
de mogelijkheden voor activiteiten op tal van terreinen veel groter. 

Gezellig eten in Kenaupark

Het eerste Haarlemse Foodtruckfestival was een groot succes. Op 23, 24 en 25 augustus konden bezoekers in het Kenaupark drie dagen genieten van allerlei lekkernijen, hapjes en drankjes inclusief het optreden van diverse muziekgezelschappen. Tientallen rijdende restaurants, foodtrucks en catercampers lieten de bezoekers kennis maken met heerlijke gerechtjes uit de, zoals dat heet, ‘eerlijke keuken’. Veel streekgerechten en biologische producten dus, die door de opzet allemaal zeer betaalbaar waren. Ondanks de stortbui van zaterdagavond kan de organisatie terugkijken op een zeer succesvol evenement. Een pure aanwinst voor de binnenstad!
 

Ledenborrel VEBH

Na de presentatie van de brochure De Gouden Straatjes in de Vishal in april, staan bij de komende ledenborrel op dinsdag 24 september van de VEBH de onderwerpen binnenstad en flexwerken centraal. Plaats van handeling is flexcentrum Zaamen, Nieuwe Gracht 3 in Haarlem. Fjodor Molenaar, sinds 1 mei gebiedsmanager voor de Haarlemse binnenstad zal ingaan op plannen en ontwikkelingen in het centrum. John Gerdsen, huismeester, vertelt over het succesvolle concept Zaamen, voor de tweede keer uitgeroepen tot het beste flexcenter van Nederland. Leden en andere belangstellenden zijn vanaf 17.30 uur van harte welkom. De avond zal rond 19.00 uur afgelopen zijn. Opgeven via secretariaat@vebh.nl

Nieuwe calamiteitenbellijst

Weten wie je moet bellen als er wat aan de hand is, kan van groot belang zijn voor ondernemers in de binnenstad. Daartoe is een zogeheten calamiteitenbellijst in het leven geroepen, die door de werkgroep Samen Veilig Ondernemen is samengesteld in nauw overleg met Politie, Brandweer, de Gemeente Haarlem en Haarlem Centraal. Aangeraden wordt om de lijst te printen, in te vullen en op een centrale plek in winkel of restaurant op te hangen en te zorgen dat alle medewerkers op de hoogte zijn. Klik hier voor de bellijst.

Nassaustraat is specialistengebied

De Nassaustraat vormt de verbinding tussen de Kruisstraat en de Nassaulaan. Het is een straat met leuke winkels, een reisbureau en Café De Doorzetter op de hoek. Winkels moeten het hebben van vaste klanten, consumenten die bereid zijn een stukje verder te lopen of te fietsen. “De Nassaustraat is een specialistengebied”, zegt Henk Numan eigenaar van Cucina Italiana.

Numan stapte vijf jaar geleden over van zijn drukke plek op de Grote Markt naar de voormalige melkwinkel in de Nassaustraat. Sinds mei 2011 staat hij met zijn wagen en zijn hoed op het hoofd op de Botermarkt. De winkel heeft hij eigenhandig prachtig verbouwd, de mediterrane sfeer zie je en ruik je. “De Nassaustraat is geen loopstraat. Ondernemers moeten het van de vaste klanten hebben. Dat zie je natuurlijk terug in de huur van de winkelpanden. Het is waar je als ondernemer voor kiest. Onze wagen zaterdag op de Botermarkt is onze reclamezuil. Mensen die daar komen, weten ons ook in deze straat te vinden. Onderling hebben we weinig contact, daar liggen de winkels te ver voor uit elkaar. Wij bakken ons eigen brood, maar we zijn geen concurrent van ’t Wereldbakkertje hier even verder op. Als mensen om bruin brood vragen, stuur ik ze direct door naar ’t Wereldbakkertje, omdat wij geen bruin brood verkopen. We doen veel catering, komend weekeinde verzorgen wij tijdens een bruiloft een Italiaanse avond. Wij zijn tevreden met deze plek, hoewel we in de toekomst iets groters willen waar we Italiaanse lunches en maaltijden met een lekker glas wijn kunnen serveren.”

 
Naast Cucina Italiana zit even verderop een Pizzeria. Fleur des Indes op nummer 7 is een ‘Tafelcultuurwinkel’. Hier vindt de consument alles dat met de aankleding van de eettafel te maken heeft. JoJo’s Dagbesteding is nieuw in de Nassaustraat, Barends Schoenen daarentegen is een oude bekende naam voor mensen die kwaliteitsschoen willen. Tot slot Avila Reizen,  specialist in op maat gemaakte reizen, groepsreizen en incentives naar Latijns Amerika. 

Haarlem Culinair zet de stad (inter)nationaal nog eens op de kaart

De afgelopen succesvolle editie van Haarlem Culinair heeft de stad op de kaart gezet als een plaats met uitstekende restaurants en een Bourgondische uitstraling. Aan de voet van de Bavo wisten Haarlemmers en toeristen de weg goed te vinden naar de voornamelijk uit Haarlem afkomstige restaurants. Voor de restaurants was het een goede mogelijkheid om de Haarlemmers te laten zien wat zij op het culinaire terrein te bieden hebben. Voor de stad Haarlem was het een uitstekende promotie. De vele binnenlandse en buitenlandse toeristen konden de combinatie van de Grote Markt en de Bourgondische sfeer erg waarderen. Naar schatting 40.000 bezoekers werden er verwelkomd.

Via persberichten en persoonlijke contacten was het evenement onder de aandacht gebracht van de Nederlandse media. Dat resulteerde in aankondigingen in NRC, AD en Telegraaf en diverse websites. Tijdens de openingsdag maakte Radio 1 een uitgebreide reportage met o.a. burgemeester Bernt Schneiders. RTV NH maakte de hele dag opnames voor het programma Zomertoer. Dit programma van bijna een half uur werd op tv uitgezonden en elk uur herhaald. Zo stond Haarlem landelijk goed in de schijnwerpers. Maar ook de lokale media besteedden ruim aandacht aan het evenement. Topkok Julius Jaspers opende donderdagavond officieel het festijn. Vervolgens ging de driekoppige jury onder voorzitterschap van Vinites-directeur Henrico van Lammeren aan de slag. Zaterdagavond werd restaurant ML verkozen tot het beste restaurant van Haarlem Culinair. Ook Fris en DenK behoorden tot de Top 3. De jury had vooral veel waardering voor het feit dat ML de gastvrijheid, kwaliteit en sfeer van zijn restaurant wist over te brengen op de bezoekers. Naast deze drie restaurants konden de bezoekers eten bij Noor, Sushi Time, Dijkers, Nobel, Haven van Zandvoort, Bistrotruck, De Karmeliet, Vis & Ko, Wijn & Ko, Jopenkerk en Koffiebar La Familia. Haarlem Culinair is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Ondernemersfonds Haarlem.

Nieuwe winkels

La Foule, De Haasstraat 14 (restaurant)
Coolcat Junior, Grote Houtstraat 78 (kleding)
Shoots & More, Jacobijnestraat 52 (fotostudio)
Zara, Grote Houtstraat 93 (kleding)
Ratatouille Food and Wine, Lange Veerstraat 11-13 (restaurant)
Sneak Up, Gierstraat 71 (schoenen)
Bone Rock’s, Riviervischmarkt 5 (café)

Binnenstad in media

Op de website van de Centrum Management Groep Haarlem staat tal van nuttige informatie over de (economische) ontwikkelingen in het centrum. Onder de button organisatie(s) sinds kort ook het kopje ‘Centrum in de media’. Hier worden (onder meer) artikelen over winkels en horecabedrijven uit de media geplaatst, zodat ze nog eens nagelezen kunnen worden. Klik hier om de website te bekijken.

 
Logo Haarlem.nl Logo Haarlem Centraal Logo MKB Haarlem Logo Horeca Nederland Logo VEBH Haarlem Logo Haarlem Lichtstad
 
WWW.CENTRUM-HAARLEM.NL - NIEUWE GRACHT 98/B - 2011 NL HAARLEM - TEL.: 06-57778378

Klik hier als u geen email meer wenst te ontvangen van Centrum Haarlem.