Nieuwsbrief Centrum Management Groep Haarlem, april 2011

Wonen boven Winkels Haarlem werkt aan vitale binnenstad

Het project Wonen boven Winkels in Haarlem is een succes. In een relatief korte periode zijn er circa 40 woningen boven winkels in de binnenstad gerealiseerd en opgeleverd en er zullen nog veel woningen gaan volgen in de komende maanden. De gemeente Haarlem realiseert zelf geen woningen, maar interesseert pandeigenaren om dat te doen en ontzorgt hen daarbij zoveel mogelijk wat betreft de gemeentelijke procedures. Er is interesse bij particuliere pandeigenaren, maar ook bij de grotere beleggers.
Erwin Kerkhoff werkt als acquisiteur en projectleider bij dit project samen met Jan Fontein, die ambtelijk opdrachtgever is namens de gemeente Haarlem. ‘Wij streven naar een vitale en leefbare stad', aldus Erwin Kerkhoff. ‘En daarbij is Wonen boven Winkels één van de middelen die kan worden ingezet om dat te bereiken.' Naar de mening van Jan Fontein en Erwin Kerkhoff is de sleutel voor het succes van wonen boven winkels de brede benadering van het project. Door ook naar verbetering en zo mogelijk verruiming van de winkelruimtes te kijken, andere functies dan wonen te betrekken, zoals short stay, bed & breakfast en hotel, kunnen creatieve oplossingen worden gevonden, waarmee een sterke, duurzame en multifunctionele binnenstad wordt gecreëerd en waaruit financiële ruimte ontstaat om te investeren in woningen boven de winkels.
‘Wij sluiten onze ogen niet voor de belangen van deze pandeigenaren', aldus Erwin Kerkhoff. ‘En als het mes aan twee kanten kan snijden, is dat alleen maar beter en ontstaat een prettige samenwerking met respect voor elkaars belangen.' Voor meer infomatie over Wonen boven Winkels klik op www.wonenbovenwinkelshaarlem.nl

Geef uw mening over parkeren in de stad

Het college van B & W van Haarlem heeft onlangs tijdens een bijeenkomst in de Philharmonie, de discussienota Parkeervisie Haarlem gelanceerd. Het ligt in de bedoeling om nog dit jaar tot een definitieve visie te komen over auto- en fietsparkeren in de (binnen)stad. Alle belangenorganisaties wordt gevraagd mee te denken over het te voeren beleid voor de komende jaren. Ook individuele ondernemers staat het echter vrij met suggesties, opmerkingen en/of vragen te komen. Reacties met betrekking tot dit onderwerp kunnen naar fredpostma@centrum-haarlem.nl

Afrekenen met winkeldieven

Winkeldiefstal kost ondernemers veel tijd en geld. Als u een winkeldief op heterdaad betrapt, kunt u de dief een schadevergoeding van € 151,- laten betalen voor de tijd die u kwijt bent aan de afhandeling van de winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Ook de kosten van directe schade, zoals het vernielen van verpakkingen, kunt u verhalen op de dief. Als u deelneemt aan deze regeling wordt de schadevergoeding voor u geïncasseerd. Klik hier voor meer informatie op www.hbd.nl

Nieuwe straatvereniging rond Rode Loper

Circa 30 ondernemers uit de Kruisweg, Krocht en Kruisstraat waren woensdagavond 20 april aanwezig in Hotel Lion d'Or. Onderwerpen van gesprek waren de oprichting van een straatvereniging en de perikelen rondom de nieuwe routing in en om het Stationspleingebied, de bereikbaarheid van de parkeergarage bij het station en de winkels zelf. De straatvereniging van de Kruisweg is klaar om te starten vertelde voorzitter Patrick ten Hoorn van het Spellenhuis. Ondernemers uit de Kruisstraat en de Krocht gaven te kennen zich graag aan te sluiten. Dat gaat nu gebeuren, waardoor er een krachtige straatvereniging ontstaat met circa 60 leden.

Kantoor Kamer gerenoveerd

Van 14 maart tot 4 april was het kantoor van de Kamer van Koophandel in Haarlem gesloten vanwege een verbouwing. Ondernemers waren intussen gewoon welkom, want er stond een mooie KvK-kantoorbus voor de deur. Medio april vond de feestelijke ingebruikname plaats. Het prachtig opgeknapte kantoor voldoet aan alle moderne eisen. De KvK introduceert er dit jaar de dienstverlening die ondernemers al kennen van het hoofdkantoor in Amsterdam: fris, open, transparant en ontspannen. Met snelservice, maar ook voor uitgebreide op-maatgesprekken.

VEBH groeit verder

De Vereniging Eigenaren Binnenstad Haarlem begroette onlangs het vijftigste lid. Inmiddels staat de teller alweer op 53, vertelt voorzitter Cees Wiersma. "We hebben in de binnenstad nu een dekkingsgraad van ruim 60%. Dat stemt tot grote tevredenheid. We richten ons nu op de detaillist met één of twee panden in eigen bezit. De contributie bedraagt slechts 100 euro per jaar. Voor dat relatief geringe bedrag kunnen pandeigenaren één stem laten horen. Dat is zeker gezien de woelige tijden waarin we nu leven hard nodig. Hoe beter het in economisch opzicht gaat met de binnenstad, hoe sterker de waardestijging van commercieel onroerend goed. Het één is onlosmakelijk met het ander verbonden."
Voor meer informatie kunt u terecht op www.vebh.nl. Vragen kunt u mailen naar secretariaat@vebh.nl

Coffee aan de Kruisweg

Coffee Shebean is een nieuwe leuke koffie annex lunchzaak aan de Kruisweg nummer 70. Heerlijke broodjes, lekkere koffie. Ronald Strydom zwaait er de scepter. Ronald is voor bezoekers aan de Heineken Music Hall een bekend gezicht. Hij heeft er tijdens concerten een verkooppunt voor warme en koude dranken die hij importeert onder de merknaam Zinguilo. Coffee Shebean is geopend van 8 uur 's morgens tot half zes in de avond. Waarom juist in Haarlem op deze plek? Ronald Strydom: "Door de komst van de Rode Loper wordt dit een belangrijke route voor reizigers en bezoekers aan de stad. Maar ook voor mensen die in de stad werken en willen lunchen of koffie willen drinken. Daarom hebben we voor deze plek gekozen. Het bevalt ons hier goed, hoewel we door de perikelen rond het opbreken van de Kruisweg wel onaangenaam zijn verrast. De informatie was echt minimaal. Maar verder zijn we zeer tevreden."


Nieuws van City Marketing Haarlem

Evenementen

Koninginnenacht (29 april), Koninginnedag (30 april), Herdenkingsconcert (4 mei), Bevrijdingspop (do 5 mei), Luilakmarkt (20 mei), Kunstroute Vijfhoek (27 t/m zo 29 mei), Springfestival Loveland (28 mei, Veerplas) en de Dag van het Park (29 mei).

Koninginnedag

Koninginnedag 2011 in Haarlem wordt één groot feest. Naast de vrijmarkt, die ieder jaar groter en veelzijdiger wordt, is er in de binnenstad voor jong en oud volop entertainment te vinden. Op het Nieuwe Kerksplein, de Grote Markt, het Klokhuisplein, de Botermarkt, de Nieuwe Groenmarkt en in de Koningstraat treden van 13.00 uur tot 23.00 uur bijna non stop bands op, waaronder veel van Haarlemse bodem. In de Grote of St. Bavo Kerk, op de Oude Groenmarkt en het Houtplein wordt ook muziek gemaakt. Op het Schelpenpad vindt weer de jaarlijkse paardenkeuring plaats en ook in de Haarlemse wijken is er van alles te doen.

Bevrijdingspop

Op 5 mei vieren we de vrijheid waarin we leven en waar kan dat beter dan tijdens het oudste bevrijdingsfestival van Nederland, Bevrijdingspop Haarlem. De 31e editie van dit evenement staat in het teken van ‘vrijheid op straat'. Dit grootste en gratis toegankelijke openluchtfestival vindt plaats in stadspark de Haarlemmerhout en het Frederikspark. Muzikale hoogtepunten zijn optredens van o.a. Triggerfinger, The Baseballs, Ben L'Oncle Soul en Frankie & The Heartstrings, en Nederlandse acts van Dazzled Kid en Voice of Holland winnaar Ben Saunders. Eén van de meest populaire onderdelen is de helikoptertour waarbij een band door het land vliegt en aandacht vraagt voor het jaarlijkse thema. Het festival wordt grotendeels georganiseerd door vrijwilligers.

Kijk voor de uitgebreide programma's van deze evenementen op www.haarlem.nl

Aantal dagtoeristen Haarlem weer gestegen!

Uit de recente cijfers van het CVO (Continu Vakantie Onderzoek) 2010 blijkt dat het aantal Nederlandse dagtoeristen aan Haarlem ten opzichte van 2009 met 71.000 bezoekers is gestegen tot 1.234.000 bezoekers. Het totaal aantal bezoeken aan Haarlem is gestegen naar 2.849.000 (was in 2009 2.825.000). Haarlem neemt voor 2010 in de rangorde van steden qua bezoekersaantallen een 12e plaats in. Dit is een stijging met één plaats ten opzichte van 2009. De vier grote steden staan bovenaan. Funshoppen en uit eten gaan behoren in Haarlem tot de meest populaire activiteiten. De meeste bezoeken aan Haarlem duren 2 tot 4 uur (34%) en 4 tot 6 uur (31%). Van alle bezoeken aan Haarlem betreft 6% een meerdaags verblijf. De gemiddelde besteding per persoon per bezoek is in 2010 44,40 euro (was 43 euro in 2009). De toeristische bestedingen in 2010 zijn 126.495.600 euro (was in 2009 121.475.000 euro); dus in 2010 is er 5 miljoen euro meer besteed in Haarlem! Kijk voor de samenvatting van de resultaten van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) 2010 op www.haarlem.nl

Haarlem opnieuw genomineerd voor de Nationale Citymarketing Trofee

Haarlem is voor het tweede opeenvolgende jaar genomineerd voor de Nationale Citymarketing Trofee voor gemeenten boven de 100.000 inwoners. Vorig jaar werd deze felbegeerde titel aan Den Haag uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing en Evenementen, dat toen in Haarlem plaatsvond. De andere genomineerden in deze categorie zijn Breda, Den Haag, Dordrecht en Eindhoven.

Corso groot succes!

Het Corso van de Bollenstreek was dit jaar wederom een groot succes. Honderdduizenden belangstellenden bekeken het rijdende corso op zaterdag en bewonderden het stilstaande corso, inclusief alle activiteiten die plaatsvonden, in hartje Haarlem. Voor het eerst stond het Corso langs het Spaarne en op de Grote Markt. Een goede keus zo bleek uit de overweldigende publieke belangstelling. Er werden dan ook goede zaken gedaan in de binnenstad.

 
Logo Haarlem.nl Logo Haarlem Centraal Logo MKB Haarlem Logo Horeca Nederland Logo VEBH Haarlem Logo Haarlem Lichtstad
 
WWW.CENTRUM-HAARLEM.NL - NIEUWE GRACHT 98/B - 2011 NL HAARLEM - TEL.: 06-57778378

Klik hier als u geen email meer wenst te ontvangen van Centrum Haarlem.