Nieuwsbrief Centrum Management Groep Haarlem, juli 2011

Goede ontwikkeling straatverenigingen

Om succesvol te zijn als één van de beste binnensteden van Nederland, is het van belang dat de organisatiegraad op orde is. De recente aanwas van nieuwe straatverenigingen is wat dat betreft een uitstekende ontwikkeling. De Schagchelstraat en Kruisweg/Kruisstraat hebben onlangs officieel een eigen straatvereniging opgericht. Dat ‘we' steeds beter georganiseerd raken, is alleen al nuttig vanwege allerlei zaken waar over mee- en nagedacht moet en kan worden. Zo was er onlangs een levendige en druk bezochte discussie over het al dan niet permanent openstellen van winkels op zondag en over de nieuwe parkeervisie voor de binnenstad.
De Centrum Management Groep Haarlem wenst iedereen alvast een fijne vakantie. Wilt u tijdens uw vakantie toch een beetje op de hoogte blijven, dan kan dat natuurlijk altijd via www.centrum-haarlem.nl, maar zeker ook www.haarlem.nl. Als u in Haarlem blijft, breng dan vooral eens een bezoek aan één van de vele evenementen. En hebt u vragen of opmerkingen, mail dan naar fredpostma@centrum-haarlem.nl.

Haarlemse zomer vol evenementen

Ook de komende zomermaanden valt er genoeg te beleven in het centrum van Haarlem. Denk aan Haarlem Culinair, Haarlem Jazzstad, de Fokker SPIN Centennial en het Zango festival in september op de Grote Markt. Dankzij deze evenementen zullen aanmerkelijk meer bezoekers naar de binnenstad komen. Dat betekent meer omzet voor horeca en detailhandel. Dit past bij het beeld van Haarlem als aantrekkelijke woon- en toeristenstad.
• Haarlem Culinair: 3 t/m 7 augustus, Grote Markt
• Haarlem Jazzstad: 17 t/m 21 augustus, Grote Markt e.o.
• Fokker SPIN-Centennial: 26 augustus t/m 2 september, Grote Markt e.o.
• Zango Festival: 6 t/m 11 september, Grote Markt

Kijk voor meer informatie in de UITagenda op www.haarlem.nl
 
Haarlem aantrekkelijkste woonstad van NL

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar ‘De beste gemeenten' van weekblad Elsevier en Bureau Louter. Haarlem is de meest aantrekkelijke woongemeente onder steden met tenminste 100.000 inwoners en laat daarmee Amsterdam, Amersfoort, Hilversum en Zwolle achter zich. Het Groningse dorp Haren is de beste woongemeente onder de dorpen. Bloemendaal eindigt in deze categorie op de tweede plek, Heemstede op de vijfde.

Haarlem populair bij binnenlandse toerist

Nederlanders zochten de afgelopen maand vijf keer vaker naar een hotelkamer in Haarlem dan in dezelfde periode vorig jaar. Haarlem is daarmee de Nederlandse bestemming met het snelst stijgende aantal zoekopdrachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de boekingssite Hotels.com. Haarlem is een geliefde binnenlandse bestemming voor een stedentrip. De populaire locatie ligt vlakbij strand en zee en grenst bovendien aan Amsterdam. Breda eindigde op de tweede plaats, het Portugese Porto op de derde plek. Voorheen waren het vaak buitenlandse bestemmingen die de grootste groei vertoonden.

Deventer bezoekt Haarlem voor Wonen boven Winkels

De gemeente Deventer en woningcorporatie Ieder1 uit Deventer tonen belangstelling voor de aanpak in Haarlem op het gebied van Wonen boven Winkels. Wethouder Jan Nieuwenburg (o.a. Economie en Volkshuisvesting) ontving onlangs een kleine delegatie uit Deventer op het stadhuis in Haarlem voor een eerste kennismaking en om voorbereidingen te treffen voor het drie dagen durende werkbezoek aan Haarlem eind oktober tot een succes te maken.

Wethouder Jan Nieuwenburg in gesprek met de delegatie uit Deventer.
 
Wethouder Nieuwenburg staat aan de basis van het beleid van Wonen boven Winkels in Haarlem. De aanpak van Wonen boven Winkels in Haarlem is een afwijkende van hetgeen meer algemeen wordt gehanteerd in andere steden. Maar terwijl het project in andere steden stil staat en er slechts weinig woningen in de binnenstad worden gerealiseerd, blijft Haarlem succesvol investeren in het realiseren van woningen in de binnenstad. Dit bevordert de leefbaarheid, vitaliteit en veiligheid van de binnenstad en dat verdient zich op de middellange termijn en zeker op de lange termijn dubbel en dwars terug.

Meer informatie op www.wonenbovenwinkelshaarlem.nl

Subsidie op veiligheidsscan

Ondernemers die graag willen weten of hun bedrijf goed is beveiligd tegen criminaliteit en vandalisme kunnen een veiligheidsscan aanvragen. Met de beveiligingsscan krijgen kleine bedrijven (maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 medewerkers of 10 fte's) onafhankelijk advies op maat. De overheid vergoedt € 300 per scan per vestiging. Bovendien kunnen ondernemers op basis van de beveiligingsscan de helft van de kosten voor het veiliger maken van hun zaak vergoed krijgen, met een maximum van € 700. In totaal kan men dus maximaal € 1.000 subsidie ontvangen per vestiging.

Proveniersplein vol prachtige terrassen

Sinds enkele weken heeft het Proveniersplein, op de plek waar de Grote Houtstraat en de Gierstraat bij elkaar komen, een ware metamorfose ondergaan. De schots en scheef staande fietsen hebben plaats gemaakt voor een prachtig terras. De eigenaren van de Baron, Broodje van Haarlem en Hofje zonder Zorgen zorgden daarmee voor extra gezelligheid in de binnenstad. Drijvende kracht achter dit initiatief is Marja Jochemus van Hofje zonder Zorgen. Zij startte eind vorig jaar met de eerste acties richting gemeente.
 
Op 1 september 2011 werd Marja Jochemus de nieuwe eigenaar van Hofje zonder Zorgen. Eén van haar eerste taken was het aanvragen van een terrasvergunning in het Proveniershofje. Dat bleek een brug te ver. "De bewoners van het hofje waren daar om begrijpelijke redenen tegen. Vervolgens wilde ik een terras voor onze gevel. Dat werd afgewezen omdat het een te druk punt betrof. Toen kwam het pleintje in beeld. Ook daar werd in eerste instantie afwijzend op gereageerd door de gemeente. Ik kwam echter in gesprek met onder andere Michael Struis van City Marketing en Jorien Kaper van Economischer Zaken. Ook de Stichting Haarlem Leuk! heeft zich zeer actief ingezet. Toen is het gaan lopen. Er is een tekening gemaakt, voor de fietsers kwam de openbare fietsenstalling in de Tempeliersstraat in beeld en uiteindelijk kregen we groen licht. De reacties zijn uiterst positief. De terrassen op deze mooie en historische plek zijn een verrijking voor de binnenstad." 

Winnaars Haarlemse Huiswijncompetitie

De winnaars van de 3e Haarlemse huiswijncompetitie zijn bekend. Tijdens de druk bezochte prijsuitreiking in de van Braghtzaal van de Doopsgezinde Kerk aan de Frankestraat zijn in 3 categorieën (restaurant, restaurant/brasserie en café) prijzen uitgereikt voor de beste rode, rosé en witte huiswijn. Huiswijn, die bij de Haarlemse horeca gelegenheden geschonken wordt. Dit jaar zijn 72 wijnen ingestuurd door 28 deelnemende horecagelegenheden. 12 ondernemers deden dit jaar voor het eerst mee. De leden van het Haarlems Wijngilde, dat de competitie organiseert, hebben tijdens een grote blindproeverij in wijnbar Viqh de wijnen beoordeeld op hun geur, smaak en afdronk. De titel ‘Beste huiswijn van het jaar 2011' gaat dit jaar naar Tapas Bar El Pincho voor hun Chamelin Rueda Verdejo 2010.
Wit café: 1. Proeflokaal de Blauwe Druif, 2. Grand Café Brinkmann, 3. Café de Linde
Wit brasserie: 1. El Pincho, 2. Taverne De Waag, 3. Scampi
Wit restaurant: 1. Madame Marlie/Van Beinum, 2. Madame Marlie, 3. Parels
Rosé: 1. La Plume, 2. Grand Café Fortuyn, 3. Specktakel
Rood café: 1. Grand Café Brinkmann, 2. Proeflokaal In den Uiver, 3. Het Wapen van Bloemendaal
Rood brasserie: 1. Stempels, 2. Van Beinum, 3. Scampi
Rood restaurant: 1. La Plume, 2. Vis & Ko, Azul
De Haarlemse Huiswijncompetitie werd mede mogelijk gemaakt door Olivier Horeca, Boulangerguy Bake Off, Wijnbar Viqh, Bourgondisch Lifestyle en Dennis Flowers.

Alle winnaars van de Haarlemse Huiswijncompetitie op een rij.

Oerkap beste stadsstrand van Nederland

Stadstrand De Oerkap is door weekblad Nieuwe Revu verkozen tot het allerbeste stadsstrand van Nederland! Lekker hangen in het zand of op het terras en met slecht weer binnen bij de houtkachel. Er is dagelijks lunch en diner en met mooi weer gaat soms de BBQ aan. De avondkaart wisselt om de dag maar bestaat voornamelijk uit verschillende pasta's, salades, gemarineerde kip en lekkere balletjes in tomatensaus. Op zaterdag zijn er optredens van bands, dj's of andere kunsten. De Oerkap is iedere dag geopend vanaf 12 uur en ligt aan de Harmenjansweg 95. Meer informatie op www.oerkap.nl

 
Logo Haarlem.nl Logo Haarlem Centraal Logo MKB Haarlem Logo Horeca Nederland Logo VEBH Haarlem Logo Haarlem Lichtstad
 
WWW.CENTRUM-HAARLEM.NL - NIEUWE GRACHT 98/B - 2011 NL HAARLEM - TEL.: 06-57778378

Klik hier als u geen email meer wenst te ontvangen van Centrum Haarlem.